L’Ajuntament de Girona crea una nova xarxa per impulsar el sector de la construcció

L'Ajuntament de Girona crea una nova xarxa per impulsar el sector de la construcció

El projecte "Construcció connectada" té com a objectiu reconvertir aquest àmbit a partir de la innovació i la sostenibilitat. La iniciativa es portarà a terme durant el 2017 i hi participen diferents entitats, institucions i agents d'aquesta branca productiva.

/span>

L’Ajuntament de Girona ha creat una nova xarxa amb agents del territori per impulsar el sector de la construcció, centrant-se en la innovació i la sostenibilitat. L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i la regidora de Promoció Econòmica, Desenvolupament Local i Turisme, Glòria Plana Yanes, han presentat aquest matí el projecte, anomenat “Construcció connectada”.

L’objectiu de la iniciativa és fomentar el desenvolupament de la indústria de la construcció sostenible i intel·ligent per propiciar un desenvolupament econòmic que respecti el medi ambient i que situï la ciutat de Girona i el seu entorn com a líders en aquest àmbit. La finalitat és reconvertir i potenciar un sector tradicional a partir de la innovació i la sostenibilitat econòmica, social i ambiental.

L’alcaldessa de Girona ha assenyalat que es tracta “d’una gran aposta i una oportunitat per al territori” i ha destacat el fet que sigui “el propi sector” que vulgui treballar per “desenvolupar el seu àmbit de forma responsable i sostenible”. Marta Madrenas ha enumerat també els tres reptes del projecte: el fet que actualment “el sector estigui debilitat tant econòmicament com reputacionalment”; que es treballi “intensament a la ciutat amb la rehabilitació d’edificis, per prevenir un possible problema a mig termini”, i l’ocupació, en el sentit “de treballar per poder ocupar persones i perfils de nivell formatiu alt, però també preocupar-nos per professionalitzar perfils més baixos de formació a partir de les necessitats pròpies del sector”.

Construcció connectada” s’ha estructurat amb base a cinc projectes que responen als dos programes de la iniciativa: suport al teixit productiu i suport a l’ocupació. L’apartat de suport al teixit productiu s’estructura amb els projectes Connecta, Observa, Inspira i Social, entesos com a instruments de reconversió d’un sector tradicional mitjançant l’aplicació d’activitats emergents. Pel que fa a l’apartat de suport a l’ocupació, es desenvoluparà amb el projecte Construint talent, centrat en la capacitació en sectors emergents i la potenciació de nous perfils professionals. Dins d’aquest projecte s’han estructurat els subprojectes Talent, Bioteca, Laboratori i Activa, entesos tots quatre com a eines de suport a l’ocupació.

La regidora Glòria Plana Yanes ha subratllat que la voluntat de l’Ajuntament amb la creació d’aquesta xarxa és “articular i connectar els actors per crear sinèrgies i impulsar accions estratègiques conjuntes”, i que a partir d’aquest programa “es pretén donar suport i impuls a un sector durament castigat per la crisi amb l’objectiu de fomentar l’activitat econòmica i crear ocupació de qualitat”, també ha explicat que aquest impuls es vol fer “a través dels àmbits de la rehabilitació, la sostenibilitat, l’eficiència energètica i la domótica com a nou plantejament del que serà la construcció en el futur”.

El projecte es desenvoluparà durant tot l’any 2017 i vincula tots els agents del territori relacionats amb la construcció i la cadena de valor d’aquest àmbit. Concretament, formen part de la xarxa les següents entitats: l’Associació Catalana de Tècnics en Energia, Climatització i Refrigeració (ACTECIR), el Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària de Girona ( APIS Girona), l’Associació Catalana de Construcció Sostenible (ACCS), l’Asociación Española de Domótica e Inmótica (CEDOM), el Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Girona, el Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC), el Col·legi d’Enginyers Tècnics i Industrials de Girona (CETIG), el Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, el Gremi d’Instal·ladors de Girona, el Gremi de Promotors i Constructors d’Edificis de Girona, l’Institut de Tecnologia de la Construcció de Catalunya (ITEC), Som Energia SCCL, el Departament d’Arquitectura i Enginyeria – Màster Bioconstrucció de la Universitat de Girona i la Unió d’Empresaris de la Construcció de Girona (UEC).

La proposta ha estat subvencionada pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) en el marc del Programa de projectes innovadors i experimentals 2016. El total del pla d’execució és de 184.573,99 euros, del qual el SOC ha concedit una subvenció del 75% (correspon a 138.430,49 euros). L’Ajuntament es farà càrrec de la resta de l’import.

Deixa el teu comentari